Aktiviraj pristupačnost

Galerije i Muzeji

Gradski muzej

Gradski muzej

Gradski muzej Makarska nalazi se u baroknoj palači Tonoli, podignutoj u drugoj polovini 18. st. na zapadnoj strani gradske obale i luke, upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture. Izložbeni i radni prostor muzeja smješten je na prvom katu palače, gdje su eksponati izloženi u vitrinama. Muzejske zbirke omogućile su koncepciju u izradi stalnog fundusa izloženih eksponata. Riječ je o sljedećim cjelinama: zbirke arheologije, etnologije, numizmatike, kulturno-povijesne zbirke, fotografija, razglednica, plakata i karata. Arheološka, kulturno-povijesna i etnološka zbirka omogućuju muzejsku prezentaciju kao uvid u povijesni izgled Makarske i Primorja. Arheološka zbirka je reprezentativna i za prostor Makarskog primorja i Zabiokovlja.
 

Radno Vrijeme: 09:00 - 15:00
tel: +385/ 612 302
e-mail: gradski.muzej@makarska.hr
Adresa: Obala kralja Tomislava 17/1

Malakološki muzej

Malakološki muzej

Malakološki muzej Franjevačkog samostana utemeljio je 1963. dr. fra Jure Radić. Atraktivnom postavom morskih puževa i školjkaša Jadrana i cijeloga svijeta danas čini turistički najpoznatiju malakološku kolekciju u Hrvatskoj. Uz bogatu malakološku kolekciju fra Jure Radića, u muzeju se čuva vrijedan herbarij bilja planine Biokovo i manja paleontološka kolekcija. Nastao je sustavnim i samoprijegornim radom teologa i prirodoznanstvenika dr. fra Jure Radića uz podršku i suradnju brojnih ljudi, znanstvenika, muzejskih djelatnika, kolekcionara, a posebno vjernog mu kolege fra Franje Careva, a pod najčešće spominjanim geslom „Od naroda - narodu - za narod“.

Muzej je otvoren za javnost 30. travnja 1963. godine u starom dijelu Franjevačkog samostana koji je zaštićeni spomenik kulture. Iako sadrži više od 3000 primjeraka izloženih školjaka, u tom muzeju se mogu vidjeti, ne samo školjke Jadranskog mora, već i brojne vrste tropskih i suptropskih mora, koje su i najprivlačnijih boja i oblika među svim školjkama.
 Radno vrijeme:
Uto-ned: 10:00-18:00 h
Adresa:Franjevački put 1
tel: +385/99 463 9293
e-mail: malakoloska.zbirka@gmail.com
 

Muzej riba,rakova i školjki

Muzej riba,rakova i školjki

Rijetko tko od naših turista koji odmara u Makarskoj i uživa u blagodatima mora ne poželi upoznati što sve obitava u dubinama plavoga Jadrana. Najprihvatljiviji način za to je posjet Muzeju riba i rakova na Lištunu. Uz svjetski poznat Malakološki muzej koji se nalazi pod krovom drevnog Franjevačkog samostana i obiluje brojnim i rijetkim vrstama školjki, u staroj gradskoj jezgri nalazi se zanimljiv Muzej riba i rakova isključivo iz Jadrana,  uglavnom iz makarskog akvatorija. U njemu je sačuvano više od 250 vrsta riba i rakova, koje su ulovili domaći ribari. Bogatstvo života iz Jadranskog mora, te vrijedna kulturna baština Makarske u prizemlju kamene kuće u sjeni muzejskog prostora na Lištunu priča neke stare priče o ovdašnjim ribarima, njihovim sudbinama i dogodovštinama, a nadasve izaziva divljenje.


Radno vrijeme:
01.05-01.10. - 09:00-13:00, 18:00-22:00
Adresa: Fra Filipa Grabovca bb, Makarska
tel: +385/ 91 5968 898

Gradska galerija Antun Gojak

Gradska galerija Antun Gojak

Želiš li pogledati zanimljivu izložbu? Galerija Gojak je pravo mjesto za tebe.
Gradska galerija nosi ime poznatog makarskog slikara Antuna Gojaka, a jezgru fundusa galeriji čini donacija njegovih slika i crteža.
Galerija prati događanja u lokalnoj zajednici i aktivno sudjeluje u javnom životu grada Makarske uz stalnu suradnju s kulturnim i ostalim javnim institucijama. Kvalitetan galerijski program dio je kulturne ponude grada. Osim što prikuplja, čuva i prezentira vrijedan umjetnički fundus, Gradska galerija Antun Gojak priređuje brojne povremene izložbe. Od utemeljenja Galerije 1995. godine održano ih je gotovo 300.


Tel
: +385 21 612-198
e-mailgalerija.agojak@makarska.hr

 

Atelier Srzić

Atelier Srzić

Makarska akademska slikarica Sanja Srzić obožava podmorje; modri, neobični svijet tišine, svjetlosnih efekata, pomaknute estetike pa ono što vidi i zapamti prenosi na platno. Pored podmorja Sanja u tehnikama ulja na platnu i suhog pastela, slika aktove i motive svoga grada – u Makarskoj pred sobom ima idealnu kompoziciju – planina, grad, more!  Ne preostaje vam ništa drugo nego da zavirite u kutke jedne od naših najpoznatijih akademskih slikarica.

Adresa: Put Makra 36 A
tel: +385 /91 502 9134
e-mail: srzic.sanja@gmail.com

Atelier Dragičević

Atelier Dragičević

Atelier našeg akademskog slikara Igora Dragičevića, profesora i dekana na fakultetu Likovne umjetnosti u Sarajevu. Atelje Dragičević nudi vam veliki izbor ulja na platnu, ulja na drvetu, a njegovo je slikarstvo jedno intimno putovanje o njemu samome.

 


Adresa:Stjepana Ivičevića 31
tel: +385/21 610 624

New World Lover Art Gallery

New World Lover Art Gallery

Autorica stalnog postava prodajne izložbe i vlasnica galerije je Makaranka s američkom adresom, Marijeta Lozina. Ugodan ambijent svoje kuće, koji je vlastitom zamisli pretvorila u pravu stilski uređenu galeriju, umjetnica je nedavno otvorila Makaranima i turistima.Zanimljiva životna priča svestrane umjetnice od 1997. godine dijeli se na zimsko razdoblje rada u Americi i ljetne mjesece boravka u Makarskoj, što je nije spriječilo u prenošenju ljubavi prema moru na slikarsko platno. 
 

Adresa: Kalalarga 1
tel: +385/ 98 915 2518

 
Atelier Plančić-Vitauš

Atelier Plančić-Vitauš

Odlaskom u mirovinu Marina se aktivirala po slikarskim radionicama u Zagrebu i kaže da ju je krenulo samo tako upravo zbog te volje i entuzijazma. Uz to što je izuzetno talentirana, s velikom voljom se educira i iskušava najteže tehnike. Sretna je što je u Makarskoj imala prigodu naučiti slikati kredom od renomiranog umjetnika Igora Dragičevića. Na njih je kaže posebno ponosna, jer je slikanje kredom vrlo zahtjevno.
 

Adresa: Kalalarga 36
e-mail: marinaplancicvitaus@gmail.com
tel: +385 91 232 8362